Recenze: Téměř zapomenuté recepty

Autor: Michaela Smolová

Název originálu: Takmer zabudnuté recepty

Počet stran: 180

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada!

 

Oficiální anotace:

Autorka je sesbírala ze starých zápisníků babiček a ze zažloutlých kuchařských knih a upravila tak, abyste si je mohli upéct i dnes. Kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého, kdykoliv si budete chtít nostalgicky zavzpomínat na dobu dětství.

Moje hodnocení:

Kniha Téměř zapomenuté recepty představuje, jak už název napovídá, řadu zajímavých receptů, na které se tak trochu zapomnělo. Což je velká škoda. Právě teď nastává nejlepší čas na to, všechny recepty oprášit a znovu se na ně zaměřit. Jak sama autorka píše, když se na ně zaměříme, zjistíme, že řadu těchto dobrot jsem jako děti už dávno ochutnaly od babiček, tet...
 


Samozřejmě jsou recepty nepatrně upraveny, aby se daly péct i dnes. Ale základ a jisté kouzlo zůstaly nezměněny.

Kniha je rozdělena na několik částí, podle toho o jaké pochutiny se jedná. Vánoční recepty, Slavnostní recepty, Recepty na víkend, Chléb a pečivo, Podzimní recepty, Sirupy, zavařeniny a jiné, Sušenky a drobné pečivo.  Každá z těchto částí obsahuje zhruba 10 receptů, přičemž některé jsou opravu hodně zajímavé. 

U každého receptu se dozvídáme název, ingredience a postup. Tak jak má ve správné kuchařce být. Nechybí fotografie a případně nějaké doplnění z autorčina osobního života, nebo historie. 

Zaměříme-li se na grafickou stránku, nemám slov. Kniha je opravdu nádherně zpracována. Příjemný, dostatečně velký font písma, přehledně rozčleněný text, v pozadí náčrtky květů, lístků nebo koření... A ty fotky. Jedním slovem fenomenální. Vše je opravdu velmi krásně a vkusně naaranžováno a vyfoceno. Za prvé fotky lahodí oku a zadruhé má člověk chuť výrobek ochutnat a recept vyzkoušet. A to říkám i já, která pečení a čas strávený přípravou jídel moc nemusí. 
 
Shrnula bych to tak, že pokud se člověk chce podívat na staré znovu oprášené recepty, zajímavé se o pečení a má rád kuchařky, je tato kniha přesně pro něj. Ale varování: Jakmile se člověk do knihy podívá, jistojistě dostane hlad. :)



Knihu Téměř zapomenuté recepty si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

 

        

       

       

     

4 komentáře:

  1. Vypadá hezky, a vyzkoušela jsi něco z těch "oprášených" receptů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím ještě ne, nějak nebyl čas. :)) Ale rozhodně je to v plánu. ;)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.