Knižní přírůstky #31

V minulých knižních přírůstcích jsem avizovala, že je to pouze první část z velké hromádky knih, kterou jsem dostala od Nakladatelského domu Grada. Teď je čas pro představení i zbytku knih, které se do první části nevešly. Ještě jednou za ně moc děkuji a vážím si jich.

V podstatě se jedná o tři knihy ze sekce beletrie a tři knihy, které bych zařadila do kategorie vyrábění, hobby, šikovné ruce.

 

Edice 7lásky je se velmi rychle stala mojí oblíbenou edicí, ve které jsem zatím nenarazila na knihu, které by se mi nelíbila. Proto, když jsem zjistila, že vychází další kniha do této edice patřící, neváhala jsem ani chvíli. Nejnovější 7láska je Román z pokoje 128 od autorky Cathy Bonidanové.

Román o kráse a síle psaného slova, magii potkávání a kouzlu dopisů.

Kdo si nikdy nepřál, aby mu do života zasáhl závan romantiky?

Když si Anne-Lise objednává pokoj č. 128 v hotelu Beau Rivage, aby mohla strávit krátkou dovolenou v Bretani, ještě netuší, jak se jí tím promění život. V nočním stolku objeví rukopis knihy… a v
něm adresu. Jako láhev vylovenou z moře posílá rukopis tomu, o kom se domnívá, že je jeho majitelem. Ale nejdřív si příběh přečte.
Je krásný a dojemný. A nedokončený.
K jejímu překvapení autor rukopisu Sylvester na zprávu odpoví. Zaskočí ji tvrzením, že rukopis ztratil již před 33 lety během letu z Francie do Kanady. A dosud ho nedopsal.

Sylvester touží jen po klidu a zapomnění, ale Anna-Lise se k jeho velkému zděšení rozhodne přijít na to, jak se rukopis do jejího pokoje dostal. Prostřednictvím dopisů se dozvídá o jeho putování od čtenáře ke čtenáři i o tom, jak poznamenal život každého z nich. A tak se před ní odvíjí příběh plný milostných citů i rozepří, přátelství, pohnutých osudů a důvěrných tajemství.

A čím víc se cesta nedokončeného rukopisu blíží k pokoji č. 128, tím je jasnější, že má moc změnit život i jí…

 

 

Stejně jak v minulé části, je tu i tentokrát menší vystoupení z komfortní zóny a zkouška mnou méně čteného žárnu. Thriller Ať zemře od autorky Sarah Pinborough, od které jsem její předchozí knihy nečetla, ale svou anotací mě lákají, stejně jako tahle.

Být ta druhá může být vražedné.
Říká se „jednou záletník, vždycky záletník“. Marcie Maddoxová tvrdě pracovala, aby se dostala tam, kde je teď. Po aféře, která proběhla před několika lety, vede úplně jiný život, ale její nový svět – svět venkovských klubů, jacht a okázalých domů v Savannah v Georgii – není jednoduché
udržovat bez ohledu na to, jak moc se snaží. Stejně tak jako není snadné udržet si manžela Jasona, který jí k tomu všemu otevřel dveře.
Když se Jasonův šéf vrátí z návštěvy Londýna s novou manželkou, mladá paní Radfordová není vyloženě suvenýr, který si ostatní představovali. Keisha je sexy, neskutečně nádherná a černoška… a rychle převezme Marciino místo krásné druhé manželky. A ve chvíli, kdy Marcie zahlédne nezaměnitelné jiskření mezi Keishou a Jasonem, je načase začít jednat.
Pomsta se prý nejlépe podává zastudena, ale během rozpáleného léta se v Savannah krev vaří tak, že by snadno mohla někoho smrtelně spálit.
Thriller o prohnané druhé manželce, která pro své postavení udělá takřka cokoliv. Pro čtenáře Sedmilhářek od Lianne Moriarty a fanoušky Lisy Jewell.
Sarah Pinborough ve své novince opět dokazuje, že je mistryní svého řemesla, tak hlavně #neprozraďteKonec.

 

 

A jako poslední ze třetice knih je Bokovka od české autorky Barbory Vajsejtlové. U níž jsem si dlouho nebyla jistá, ale nakonec jsem podlehla a rozhodla se knihu vyzkoušet. 

Nezávazný románek z večírku někdy přeroste ve vášnivý vztah. Pokud ale porušíte nepsaná pravidla, může se bokovka změnit v noční můru.
Karolíně je třiatřicet. Má poněkud zvláštní vztah se svou matkou a zcela normální touhu vybudovat si rodinu s „tím pravým“. Její kolega Marek je ženatý čtyřicátník, otec dvou dcer, znu
děný letitým manželstvím. Na firemním večírku spolu začnou flirtovat a skončí v posteli.
Nejdřív se zdá, že oba vědí, jak se taková hra hraje. On si po letech užívá obdivu a cítí se vedle ní mladší. Ona si vychutnává zájem a vášnivou aférku. Pak se jim ale situace začne vymykat z rukou. Každému jiným způsobem. Nedorozumění se vrší a v okamžiku, kdy by Marek bokovku rád ukončil, Karolína už je pevně rozhodnutá, že bude jen její. A je hodně cílevědomá...

 

 

A na závěr tři vyráběcí knihy.

Makramé - Drhání a Margaretina krajka od dua autorek Ivy Proškové a Marcely Maškové, která slibuje principy a srozumitelné návody, nákresy a fotografie této techniky.

Krásná, přitom jednoduchá a dnes už téměř klasická textilní technika, kterou stojí určitě za to poznat. Po krátkém pohledu do historie následuje popis základních principů makramé a jejích odlišností od původní techniky drhání.

Najdete zde vše, co pro její výrobu budete potřebovat včetně mnoha doprovodných fotografií, názorn
ých nákresů a dobře srozumitelných návodů. Určitě vás překvapí, že neobvyklé a na první pohled složité vzory, lze vytvořit poměrně jednoduchými pracovními postupy. Stejným způsobem je v knize zpracovaná i příbuzná technika - Margaretina krajka.

 

 

Plstěné lahůdky od Aleny Isabelle Grimmichové, která bude ideální volbou pro maminky a jejich děti, protože si budou moci vyrobit spoustu dobrot do dětské kuchyňky. Navíc jsou zde i skutečné recepty na každou zhotovenou dobrotu, což je super.

Různé lahůdky, dorty, cukroví, koláče, obložené chlebíčky, těstoviny, ovoce a zelenina a mnoho dalšího do dětských kuchyněk, obchodů a domácností lze snadno ušít z plsti.
Postupy krok za krokem ukáží, jak je to snadné a přitom velmi zábavné. Postupy zvládnou děti ve věku, kdy se naučí stříhat a šít dva základní stehy. Mater
iál je levný a snadno dostupný.
A pokud dostanete při šití chuť na právě zhotovovanou lahůdku, je každý postup doplněný skutečným receptem. Zatímco malá kuchařka bude šít koláče, maminka nebo babička je upeče.



Úplně poslední knihou je, co se vyrábění týče, asi nejočekávanější titul a to Papírové dekorace od Dity Váňové.

Podrobné návody jak vyrobit dekorace z papíru k slavnostním příležitostem, pro vlastní potěšení, nebo jako originální dárky.

V knize jsou vedle názorných postupů připojené také nápady, jak tyto dekorace následně využít, aby jejich „život neskončil“ okamžitě po výrobě – např. instalace květů na dárky, výroba kytic s pr
alinkami, krabičky na drobnosti, dárečky pro děti, darovací obálky s květy, dekorace na slavnostní stůl a mnoho dalšího.

 

 

A aby toho nebylo málo, ještě jsem dostala možnost přečíst si novou knihu autorky Alžběty Bublanové s názvem Ti, kterým se narodíš. A musím uznat, že po prvním prozkoumání vypadá vážně dobře. Tímto chci ještě jednou poděkovat autorce za zaslání.


Když se mladým manželům narodí dcera, nemají ponětí o tom, že jim zároveň do rodiny přibyla i malá glosátorka jejich každodenních radostí a strastí. Očima dítěte, které svět kolem sebe komentuje vyspělým vnitřním hlasem, nahlížíme na životy dvou lidí, kteří žijí spolu, a přesto každý sám. Tehdy ještě netuší, že o devatenáct let později bude v tom velkém světě, kde jí dřív všechno připadalo tak okouzlující, stejně ztracená jako její rodiče. V poutavé novele autorka nevšedním způsobem nahlíží na všední problémy nás všech a vtipně vypráví o hledání sebe sama, stereotypech, snech, o rodičích a jejich dětech.

 

 

 Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

12 komentářů:

  1. 7láska má super obálku, hneď ma zaujala aj farebnosťou aj nápadom ako takým :-) Inak samozrejme aj ostatné prírastky vyzerajú pútavo a prajem príjemné čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni všechny 7lásky jsou po grafické stránce nádherné. :) Děkuji, věřím, že opravdu půjde o příjemné čtení.

      Vymazat
  2. Nad Bokovkou jsem také přemýšlela, takže se opravdu těším na tvůj názor. Poslední kniha zní zajímavě, takže si počkám :) Ať se ti všechny knihy líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, doufám, že budou. :) Nad Bokovkou jsem uvažovala poměrně dlouho, tak doufejme, že bude stát za to. :)

      Vymazat
  3. Hezký den, knihy jsem neznala, nejvíce mne zaujala knížka Ať zemře

    OdpovědětVymazat
  4. Super přírůstky! Román mám teď rozečtený a jsem teda zvědavá, ale zatím cítím mírné zklamání.
    Strašně se taky těším na novou Sarah, tak ať se líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Do Románu vkládám velká očekávání, doufejme, že nakonec nebude zklamáním. :)

      Vymazat
  5. Tomu říkám nálož knih :-) Ať se Ti knihy líbí a dobře čtou.
    Z tohoto tvého výčtu máme stejnou jen knihu Román z pokoje 128

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, doufám že budou. :) Tak schválně, jak se budou naše názory na knihu shodovat. :)

      Vymazat
  6. Román z pokoje 128 už jsem přečetla a byl to moc milý příběh. Hodně se těším na tvou recenzi o knize Papírové dekorace. :) Každopádně přeji pěkné čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Zatím po zběžném prolistování můžu s klidem říct, že všechny vyráběcí knihy působí opravdu dobře. .)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.