Recenze: Můžete mít všechno, jen ne vše najednou

Autor: Romi Neustadt

Název originálu: You Can Get It All, Just Not at the Same Damn Time

Počet stran: 224

Série: -

Díl v sérii:-

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2021


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada!

 

Oficiální anotace:

My ženy trpíme nebezpečným a někdy ubíjejícím neduhem, který se nazývá nereálná očekávání. Chodíme po světě s představou, jaké bychom měly být, čeho bychom měly dosáhnout a jak bychom při tom měly vypadat.
Měly bychom vychovat hodné a chytré děti, na které budeme pyšné. Budovat skvělou kariéru.
Neustále rozvíjet partnersk
ý vztah plný vášně a podpory. Mít pevná přátelství, být aktivní a pozitivní. Když je třeba, napéct muffiny pro celou školku. Pečovat o domácnost, mít domov jako ze škatulky a ještě u toho skvěle vypadat.
Tuto epidemii pomáháme šířit tím, že se každá z nás pokouší předstírat, jak je všechno v pořádku. Jsme vystresované a nevyspalé. Máme pocit, že nic nezvládáme. Neděláme to, co bychom opravdu chtěly. A jsme unavené. Zatraceně unavené.
Snažíme se mít všechno, ale jdeme na to úplně špatně. Lidé si totiž pletou, co to znamená „mít všechno“ a „dělat všechno“. Ani vy, ani já rozhodně nedokážeme zvládnout všechno samy. A o tom je tato kniha.
Chci, abyste přišly na to, co ve svém životě opravdu chcete, co vám dělá radost, co vás naplňuje a uklidňuje. Abyste se po přečtení knihy dokázaly zaměřit na to, co je pro vás opravdu důležité, a dát stranou vše, co není v souladu s vašimi sny a přáními. Uvědomíte si svou hodnotu a přijmete ji, což ovlivní i to, jak budete trávit svůj čas. Vytvoříte si návyky, jež ochrání váš čas i energii. Naučíte se říkat ne věcem, na kterých nezáleží a soustředit se jen na to důležité.
Ve všech oblastech svého života budete samy sebou. Naučíte se odložit strach, který vám brání rozvinout naplno svůj potenciál. A budete k sobě mnohem shovívavější, protože si to zasloužíte, stejně jako si zasloužíte mít všechno.

Tato kniha je určena pro každou ženu, která má sny a chce žít naplněný, šťastný život. Takže jednoduše pro nás všechny.

Moje hodnocení:

Kniha Můžete mít všechno, jen ne vše najednou s podtitulem Průvodce pro ženy, jak bez stresu dosáhnout vysněných cílů je seberozvojová literatura, kterou běžně nečtu, ale v tomhle případě jsem udělala výjimku a vyplatilo se to. 

Jak už je podle názvu patrné, tato kniha obsahuje rady, tipy a triky jak si rozvrhnout čas takovým způsobem, abychom stihli vše, co je třeba a ještě si udělali volno pro sebe. Protože jak autorka častokrát zmiňuje, čas na sebe, své koníčky, cvičení, nebo jen klid a odpočinek je skutečně důležitým pilířem celého našeho dne. 


Kniha je rozdělena do dvanácti částí. V nich se autorka snaží představit sebe a svůj život, na kterém demonstruje všechny zmiňované rady a tipy. Předkládá čtenářům necenzurovaný vhled do fungování své rodiny, své práce... Hodně zajímavé je srovnání jejího života před a po provedených změnách, které jí převrátily všechno o tisíc procent. Z uštvané matky a pracující ženy, která nic nestíhala, se stala podnikatelka, maminka na plný úvazek, vedoucí seberozvojových kurzů, autorka knihy... a kdoví co všechno dalšího. To, jak se k takovému cíli dopracovat právě představuje tato kniha.

Mít všechno a dělat všechno je zásadní rozdíl. To je jedna z myšlenek, které procházejí celou knihou. Není nic špatného na tom, delegovat úkol na někoho jiného, nechat si pomoct a mít tak čas na zásadní věci, které mi například pomůžou v kariéře. 

Autorka radí, že je v začátcích třeba zvolit si klíčové slovo, priority a cíle, kterých chci v životě dosáhnout a těch se striktně držet. Dělat jen to, co podporuje mé cíle a priority, to, co mi pomůže dostat se tam kam chci. Zní to zajímavě, otázka je, zda je to reálné? Sama autorka a několik motivačních příběhů dalších žen, jsou důkazy, že to skutečně jde. Možná to bude náročné, ale jde to.


Líbilo se mi, že jsou často zmiňované různé tabulky a seznamy, které je vhodné si vytvořit. Já sama si je dělám téměř na všechno, takže tím si mě autorka rozhodně získala. 

Celkově můžu říct, že jsem za přečtení knihy moc ráda. Něco se mě dotklo víc, něco méně, každopádně mi kniha pomohla zamyslet se nad mnoha otázkami a dá se říct, podívat se na svůj život z jiného úhlu pohledu. Vzhledem k tomu, že nemám rodinu a děti, nemusím řešit spojení kariéry a starosti o ně... některé rady mi tak nebyly k ničemu, zatím. Proto bych řekla, že si tuhle knihu užijí a více ocení především ti, kteří rodiny mají a už mají v životě něco za sebou. I mladším, méně zkušeným čtenářům ale kniha něco předá.

Obálka knihy se mně osobně moc nelíbí a na první pohled bych ji asi přešla. Po grafické stránka je ale kniha zpracována pěkně. Každá kapitola má své podkapitoly pro lepší orientaci, na začátku je vždy vhodný citát, který daný obsah doplňuje a nechybí seznamy, volná místa pro zapsání si svých vlastních cílů, priorit... (po grafické stránce pěkné, ale já si stejně všechno zapíšu zvlášť na papír).





Knihu Můžete mít všechno, jen ne vše najednou si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. zní zajímavě, občas si nějaké seberozvojové přečtu :) tuhle si přidávám na seznam děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě zaujala. :) Já právě seberozvojé knihy nečtu v podstatě vůbec, ale téhle jsem dala šanci a bylo to jedině dobře. :)

      Vymazat
  2. Zní opravdu zajímavě - pokusím se k ní propracovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že má co nabídnou. (i přes určité nepoužitelné pasáže) :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.