Recenze: Paříž tě nikdy neopustí

 

Autor: Ellen Feldmanová

Název originálu: Paris Never Leaves You

Počet stran: 280

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

Válka skončila. Vzpomínky zůstávají.

Charlotte není oběť, ale bojovnice. Jak dlouho se ale ještě zvládne rvát, než jí dojdou síly?
Píší se padesátá léta dvacátého století a newyorský knižní průmysl není místo, ve kterém by měly ženy – jakkoliv výjimečné – na růžích ustláno. Charlotte tak musí každý den znovu a z
novu čelit nemožným volbám a bojovat za svoji nezávislost.

Do toho ji nepřestávají pronásledovat vzpomínky na válku. Během okupace Francie pracovala v pařížském knihkupectví a měla co dělat, aby se během temných let dokázala postarat nejen o sebe, ale především svou novorozenou dceru Vivi. Emigrace do New Yorku měla začít novou kapitolu jejího života. Místo toho se zdá, že pro ni válka nikdy neskončí.

Paříž tě nikdy neopustí je strhující příběh o nezdolnosti, lásce, těžkých rozhodnutích a zjištění, že přežití nepřežitelného si vždy vybere svou daň.

Moje hodnocení:

Kniha Paříž tě nikdy neopustí je hluboký příběh, jehož stěžejními tématy jsou morální dilema viny a trestu a často zmiňovaný morální kompas. 


Na první pohled to není příliš patrná, ale spolu s hlavní postavou Charlotte a její dcerou se ocitáme v New Yorku deset let po 2. světové válce a zároveň se za pomoci retrospektivního vzpomínání vracíme do válečných let prožitých v Němci okupované Paříži. Právě retrospetkitvní vstupy jsou velmi výraznou částí knihy. Charlottě pracující v knihkupectví prožívá problémy, jako je nedostatek potravin na příděl, strach ze všeho a všech kolem, popisuje zničené prostředí do té doby krásné Paříže. Zároveň je silně znát všeprostupující strach z Němců a postupně i strach Francouzů navzájem. Udavačství a kolaborace je na děním pořádku. Právě v tomto bodě tkví celé morální dilema. Otázka je, co už je a co není kolaborace. Zároveň je předložena otázka horizontální kolaborace.

Období okupace je děsivé, ale co je ještě horší je následné vyřizování účtů s kolaboranty těsně po válce. S těmi skutečnými i domnělými. To, jakých zvěrstev se na sobě lidé dokáží dopustit je nepředstavitelné a děsivé. 

Druhá linka ze současnosti je z již zmíněného New Yorku, z prostředí vydavatelství knih. Ani toto období není bezproblémové. Hlavní hrdinka se snaží vypořádat s běsy z minulosti. Pohled na válečné hrůzy s odstupem několika let někdy bolí víc, než ve chvílích přímého prožitku. Jak Charlotte, tak její dcera, která si z válečného období nepamatuje téměř nic. Zajímavý je střet osob z Evropy, které všechny hrůzy prožili a názor Američanů, kteří soucítí, ale svým zvláštním způsobem. Samozřejmě nenávist a nepochopení židovství je i po válce trvalé. Židé jsou opět v nesnadné pozici, protože jsou částečně viněni za rozpoutání války. Tenhle přístup je naprosto zvrácený a děsivý a kniha opět ukázala, že Židé byli nenáviděni v průběhu všech historických období. 

Obě dvě dějové linky jsou nabyté emocemi, i když každá trochu jiným způsobem. Je potřeba přemýšlet a často také číst mezi řádky. Nečekala jsem to, ale jedná se o opravdu silnou, dojemnou knihu plnou emocí, dávných démonů a snahy se s nimi vyrovnat. 


Závěr knihy mě v první chvíli svou otevřeností naštval. S odstupem času a po uklidnění se ale ukazuje, že je to vlastně ideální konec. Reálný, uvěřitelný a skvěle dokreslující celou atmosféru knih. Potvrzuje jeho sílu a uvěřitelnost. Kniha by se dal srhnout jako zvláštní a neobvyklý příběh z války. I přesto, že válečných knih bylo sepsáno mnoho, tahle se v mnohém vymyká a rozhodně stojí za přečtení.

Na úplném konci knihy je ještě krátký rozhovor s autorkou, ve kterém vypráví o průběhu psaní knihy, proč si zvolila takové téma a co dalšího chystá. Pokud lze soudit podle několika málo odpovědí, působí autorka velmi sympaticky a zapáleně. Díky rozhovoru tak můžeme lehce nahlédnout pod pokličku této knihy.

Obálka knihy se mě osobně líbí moc, i když téma válečného období v ní není příliš patrné.





Knihu Paříž tě nikdy neopustí si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. tato kniha by se mohla líbit mamince :) děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě kniha zaujala. Určitě dej potom vědět, jestli se opravdu líbila. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.