Recenze: Medvěd a slavík

Autor: Katherine Arden

Název originálu: The Bear and the Nightingale

Počet stran: 344

Série: Trilogie zimní noci

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: King Cool

Rok vydání v ČR: 2017

 

Oficiální anotace:

Ve vesnici na okraji divočiny severního Ruska po většinu měsíců v roce panuje zimní, zasněžené počasí a neustále vane chladný, až mrazivý vítr. Stará chůva zde vypráví shromážděným dětem legendy a pohádky o čarodějnictví, folklóru a Zimním králi. Zdejší církevní autority sice opovrhují kouzly protkanými příběhy ze starých dob ale z myslí lidí je nikdy nevymažou.

Ale pro mladou a divokou Vasju tato vyprávění nejsou vymyšlená. Vidí totiž duchy, kteří střeží její domov, stejně jako rostoucí síly černé magie, které se skrývají v okolních lesích.

Atmosférický a okouzlující román, v němž není nouze o dobrodružství, připomene mnohým čtenářům ta nejlepší díla Neila Gaimana.

Moje hodnocení:

Kniha Medvěd a Slavík je prvním dílem z neotřelé, originální trilogie inspirované ruským prostředím a folklorem. Z každé strany je cítit atmosféra Ruska, třeskuté zimy, bájných pohádkových postav a postupem knihy také neidentifikovatelného zla, které se plíží všude kolem.

Hlavní hrdinkou příběhu je Vasilisa Petrovna (Vasja), Je popisována jako nehezké dítě/dívka, která ale má v sobě jisté kouzlo, nádherní tmavé vlasy a zelené oči, jimiž dokáže člověka učarovat. Právě kvůli tomu a jejímu zvláštnímu chování je brzy označována jako čarodějnice, které se všichni obávají a potajmu ji pozorují. Ať už je to jakkoliv, něco čarovného na Vasje je, protože dokáže vidět kouzelné bytosti lesa (vodník, rusalka), bytosti domova (domovoj, vazila duch koní)... Tento kouzelný, tajemný svět jejíma očima ožívá a ukazuje se v plné kráse. Když nemá přátele v lidském světě, musí si je najít v tomhle. 

Spolu s Vasjou figuruje v příběhu celá řada dalších postav. Většinou jde o její rodinu a obyvatele vesnice, v níž žije, ale krátce se mihne při návštěvě Moskvy i samotný car, carská rodina a dvůr. Kromě lidských postav zastávají poměrně zásadní místo již zmiňované postavy bájné a pohádkové. Ty jsou velmi zajímavě popisovány a postupně je odtajňován jejich život, kladné a záporné stránky a také hrozící nebezpečí, které každým dnem sílí.


Spolu s bájnými postavami, jsou do příběhu vloženy také legendy a pohádky. Například Mrazík, 12 měsíčků a další. Většinou je to jen okrajová zmínka, nebo krátké vyprávění, ale přesto lze nalézt jisté pozměněné motivy.

Ruská atmosféra je opravdu hodně výrazná. Nejsou to jen ruská jména, ale celková mentalita, prostředí, atmosféra, kontrast života v Moskvě, kde je všeho dostatek, ale ještě rozhodně není tak krásná a významná, jako později a tvrdého severu, kde probíhá neustále boj o život a hlad v zimních měsících je neúprosný. Není přesně specifikováno v jakém období se nacházíme, ale odhadla bych to na 13./14. století, kdy bylo Rusko (Moskva) pod nadvládou Zlaté hordy (Mongolové, Tatarové). V knize je nepřímo zmiňována podřízenost cara prývě vůči Zlaté hordě. 

Autorka má poměrně specifický styl psaní, který nesedne každému. Vše důkladně a věrně popisuje a čtenáře tak převádí do dané situace s pocitem, jakoby tam skutečně byl. Prvních několik kapitol je opravdu hodně popisných a pomalejších, postupně se ale příběh rozjíždí, získává spád a ke konci je akce víc než dost. Klidně bych byla pro prodloužení závěrečných zvratů.

I když se primárně jedná o literaturu pro děti a mládež, řekla bych že staršímu čtenáři, který umí část mezi řádky, předá víc a zároveň si příběh i více užije... takže moje doporučení je by bylo rozhodně pro starší čtenáře.

Celkově můžu říct, že propojení fantasy prvků a postav se silným příběhem každodenního života v nehostinném mrazivém prostředí je skvělé. Jsem opravdu mile překvapená a mé srdce milovníka Ruska a ruské kultury zaplesalo. I přesto, že tenhle díl končí poměrně uzavřeně a zřejmě tak není  třeba číst další díly, já po nich jednoznačně sáhnu.

Obálka knihy se mi líbí moc. Je přesně taková, jako obsah knihy, tajemná, mrazivá, magická. Popravdě si ale nejsem jistá, jestli se k příběhu a postavám, které označuje, hodí. Každopádně rozhodně působí magicky.



8 komentářů:

  1. Jé, tuhle knihu jsem četla před časem a ty jsi mi ji krásně připomněla. :) Měla bych se pustit do závěrečného dílu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti ji připomněla. :D Já se do dalších dílů chci určitě také pustit. :)

      Vymazat
  2. Tak tuhle knihu jsem si jednu dobu chtěla přečíst, ale pak se mi to nějak vykouřilo z hlavy, děkuji za připomenutí :D.
    A moc hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Pokud tě kniha, potažmo série, láká, určitě ji můžu doporučit. :)

      Vymazat
  3. kamarádka přečetla celou sérii a byla z ní nadšená, určitě sáhni po dalších dílech :)

    obálka je krásná, nejhezčí z těch tří dílů :) dokáže pěkně okouzlit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu jsem měla vždy v plánu si přečíst, jen jsem se k ní nemohla dostat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pár takových knih, na které se chystám roky... :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.