Knižní přírůstky #51

Konečně se pošta umoudřila a balíčky začaly přicházet vcelku normálně a v pořádku. Kvůli této komplikaci se mi ale doma nakumolovalo poměrně značné množství knih a samozřejmě přišlo i několik dalších. Opět je tro trojice z Nakladatelského domu Grada, za kterou moc děkuji. Ale potom také jedna kniha odjinud... :)

 

Jako první je to moje velmi očekáváná novinka od autorky Kathryn Hughesové s názvem Tajemství. Před nedávnou dobou jsem četla i autorčiny předchozí knihy Klíč a Dopis. Z obou jsem byla nadšená, takže i do téhle vkládám velké naděje.

Mary má tajemství. Před 40 lety učinila volbu, která změnila celý její svět a změnila cestu někomu, koho má velmi ráda. Beth hledá odpovědi. Nikdy nezjistila pravdu o své rodině, díky které by mohla zachránit své dítě. Když najde staré noviny, uvědomí si, že klíč k budoucnosti jejího syna spočívá v její vlastní minulosti. Musí se vrátit tam, kde to všechno začalo a začít odemykat tajemství...

 

 

Kniha Ztracené klenoty od Kirsty Manningové je také v pořadí již druhou knihou od autorky, kterou doma mám. První kniha Nefritová lilie zatím čeká na přečtení, ale podle anotace obě vypadají hodně dobře. Tahle novinka možná ještě dokonce lépe.

Zapomenutý poklad a dávné tajemství, které skrývá klíč k rodinné historii.

Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šper
ky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský.

Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?

Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?

Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.

 

 

Další knihou je nejnovější přírůstek z edice 7lásky Moje neuvěřitelné sestry od Adèle Bréau. Kniha slibuje lásku, slzy a smích, sesterské vztahy a hlavně prostředí Provence, které mám v knihách hodně ráda.


Letní rodinné setkání v Provenci, láska, slzy a smích pod jednou střechou.

Mathilda, Violetta a Louisa – tři sestry, které si jsou tak blízké... a zároveň tak vzdálené. Každá má svou osobnost a svůj život.

Nejstarší Mathilda je ješitná perfekcionistka, moderní matka dvou malých dětí a manželka úspěšného podnikatele. Druhá
sestra, chytrá a přitažlivá Violetta, prožila dětství ve stínu oslňující Mathildy. Po zklamání ze své první lásky se vdala, ale manželství dlouho nevydrželo a zůstala sama s dospívající dcerou. Nejmladší sestra Louisa se jako jediná přestěhovala natrvalo do Provence do blízkosti rodičů, svůj život zasvětila práci ošetřovatelky a na soukromé vztahy rezignovala.

Jedno však všechny tři spojuje: rok co rok se celá rodina v srpnu sejde na původním letním sídle La Garrigue v Provenci, kam se rodiče před lety natrvalo přestěhovali na důchod. Letošní léto je ale jiné – je to vůbec poprvé, co se mají všichni setkat od chvíle, kdy jejich matka zůstala na La Garrigue sama.

To však není první ani poslední novinka, se kterou se rodina musí vypořádat. Zpoza usměvavých a naoko spokojených tváří postupně na světlo vylézají dávné bolesti, ztráty, zrady a utajované vztahy. Skrze nečekaná a mnohdy šokující nebo bolestná odhalení se postupně zjevuje jiná, syrovější pravda o celé rodině, ale i humorný nadhled, porozumění, láska a pevná vzájemnost všech jejích členů.

Jedno je jisté, z letošního letního pobytu v krajině dětství nevyjde žádná ze tří dospělých sester stejná…

 


No a nakonec je to kniha v rámci knižní štafety. Není to tak dávno, co jsem četla první díl série Kolotoč, který se mi celkem líbil a končil otevřeně. Takže když se mi nabídla možnost přečíst si i další díl, se stejnými čtenářkami/štafetářkami, neváhala jsem ani chvíli. Chobotnice od autorky Pauliny Świst.

Román Chobotnice od Pauliny Świst je další silná kniha od nejpopulárnější polské debutantky posledních několika let. Po bestselleru s názvem Kolotoč nastal čas na pokračování, kde už nepřichází na scénu jen finanční machinace a plamenná vášeň, ale také pašování zlata a aféra katolické církve.
Policista z ústřední vyšetřov
ací kanceláře Michał Grosicki jede na služební misi do Horního Slezska. Do zločinecké organizace se mu podaří proniknout natolik dobře, že jej nechá zatknout tamní prokurátor Zimnicki. Ale to je teprve začátek nového obřího spiknutí, do něhož jsou zapojení i nám dobře známí hrdinové z prvního dílu – Orel a Olka. Vše nasvědčuje tomu, že příběh finančních podvodů zdaleka neskončil útěkem z Polska…
Četba Chobotnice je nefalšovaná jízda bez řídítek. Aféra střídá aféru a ve hře je toho stále víc. To všechno se přitom – jak už jsme zvyklí – odehrává v atmosféře žhavé vášně. Paulina Świst dokáže jako žádná jiná autorka brilantně spojovat bravurní líčení děje s odvážnou erotikou a tajemstvími právnického světa. Spisovatelka pracuje zároveň jako advokátka specializující se na trestní právo a důkladně díky tomu zná temné stránky polského trestního systému. Na základě vlastních zkušeností vystavěla další detektivní příběh, který by se klidně mohl odehrát i ve skutečnosti. Ostatně kdo ví, jestli se skutečně nestal…



Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

10 komentářů:

  1. přeji pěkné počtení :) znám prvni a poslední knihu, ale nechystám se na ně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moje neuvěřitelné sestry už jsem přečetla. Na Tajemství se chystám. ;-) Přeji pěkné čtení.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné přírůstky, přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Doufám, že na nějakou dobu je přírůstkům konec... není čas je číst. :DD

      Vymazat
  4. První dvě mám také a moc se na ně těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeji, ať se líbí. Uvidíme, jestli se shodneme v názorech. :)

      Vymazat
  5. Z těchto tvých nových kousků máme stejné Moje neuvěřitelné sestry, které mám již přečtené - mě osobně kniha úplně neohromila, tak se budu těšit na tvůj názor. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že se mi líbit bude. Už jen pro to, že ke mě (kvůli problémům s poštou) měla hodně komplikovanou cestu. :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.