Knižní přírůstky #39

Přeci jen s novinkami za únor není konec. Mám tady ještě několik knih. (teď už opravdu posledních). Jedná se o několik recenzních výtisků, knihy koupené i vyhrané v soutěžích. Zkrátka taková všehochuť, co se týče žánrů i způsobu získání.
 

Jako první zmíním dvě knihy, které jsem koupila, primárně pro sestru, ale sama si je také ráda přečtu.
Poměrně výrazná novinka, podle níž je na Netflixu natočen seriál, a to Tiny Pretty Things od autorského dua Dhonielle Clayton a Sona Charaipotra. Prostředí baletní školy, navíc údajně jde  o spojení Pretty Little Liars a Gossip Girls, což zní zajímavě.
 

Je možné zajít příliš daleko? Na jedné z nejprestižnějších baletních škol na Manhattanu skrývají dokonalé, krásné baletky nepěkná tajemství a ohavné lži. Na privilegované Bette by nikdo nenašel jedinou chybu je jako baletka z hrací skříňky. Ale život ve stínu sestry, která je jednou z největších hvězd baletního světa, v ní probouzí temnou stránku. Perfekcionistka June má už po krk toho být věčnou náhradnicí. Tenhle školní rok se spokojí jen s tím nejlepším i kdyby to znamenalo, že bude muset sáhnout po nějakých ne zcela dokonalých prostředcích, aby toho dosáhla. A nová studentka Gigi zatím předčila všechny tanečnice z konzervatoře, ale samotný tanec by ji mohl zabít. Soutěživost je s každým blížícím se představením silnější a z nevinných naschválů se stává něco čím dál tím temnějšího, takže je jen otázkou času, kdy se jedna z mnoha jisker vznítí a popálí se i ty nejlepší.

 

 

Mlha z moře je druhým dílem ze série Hluboký hrob opět z pera autorské dvojice (matka a dcera) Viveca a Camilla Sten. Tato YA thrilllerovo-horovová série je strašně málo vidět, což je velká škoda, protože je opravdu zajímavá a čte se velmi dobře. První díl Dítě útesů vyšel již před dvěma nebo třemi lety a mě osobně dost zaujal. Takže doufám, že i druhý díl bude skvělý. 


Mlha z moře je druhým dílem kritikou oceňované hororové série pro děti z pera Camilly a Vivecy Sten.
Je březen a na moře ve Stockholmském souostroví se položí neproniknutelná mlha. Podle starousedlíků je mlha znamením, že se brzy stane něco zlého. Co je ale její příčinou? Jedná se o přírodní úkaz nebo důsledek znečištění Baltsk
ého moře a životního prostředí? Nebo se jedná o něco docela jiného?
Zdá se, že Tuva je jediná, kdo vidí spojitost mezi hustou mlhou a stvořením z minulosti. Stvořením, které se probralo ze svého spánku a teď se zlobí. Stvořením, které se chce pomstít všem lidem za jejich lhostejnost. Připravuje pomstu.
Tuva je jediná, kdo se odváží číhající katastrofu zastavit. Ale jak to dokázat, když její vlastní matka nedokáže přijmout pravdu o jejím původu, její otec přišel o práci a utápí svůj žal v alkoholu a Rasmus – její nejlepší přítel – ji najednou zradí?

 

 

Jako další jsou to knihy, které mi přišly z nakladatelského domu Grada. A tímto za ně moc děkuji.

Ticho mezi námi od Abbie Greavesové je v pořadí již šestnáctá kniha z edice 7lásky, kterou mám moc ráda a nevynechám jedinou příležitost, některou si přečíst. Tentokrát jde o neobvyklé téma a to, jak už je podle názvu patrné, o tíživé ticho, které se rozlehlo mezi dlouholetým manželským párem.


Maggie a Frank jsou manželé již čtyřicet let. Milovali se od prvního okamžiku, kdy se setkali. Jejich společný život byl plný radosti, slov a smíchu. Zažili i těžké časy, ale jejich vztah byl vždy pevný a nerozbitný. Pouto mezi nimi bylo výjimečné. Ale to platilo jen do chvíle, než nastoupilo ticho.

Teď spolu Maggie s Frankem nemluví
. Vaří si jídlo, sdílí společné lože, ale žijí beze slov. Frank před šesti měsíci přestal mluvit a Maggii ani nikomu jinému se ho nepodařilo opět rozmluvit. Tíha jeho tajemství je rozdělila – vytvořila mezi nimi nepřeklenutelnou propast. A Maggie se dostala na samé dno.

Když ji Frank najde v bezvědomí a vedle prázdný obal od léků, jeho křehký svět se rozpadá. Sanitka Maggii převáží do nemocnice, kde je uvedena do umělého spánku, ze kterého se už nikdy nemusí probudit. Frank se neodvažuje ji opustit. Zůstává jí po boku – a tehdy teprve znovu promlouvá.

Začíná vyprávět svůj příběh. Slova, která tak dlouho zadržoval, jsou konečně uvolněna a odhalují, že i ke špatným věcem mohou vést šlechetné pohnutky.

Může však ještě napravit, co se pokazilo?

 

 

Další je kniha, kterou jsem už viděla u spousty čtenářů a mě pořád ne a ne přijít, a to jsem se na ni tak moc těšila. Není to nic jiného, než Pekárna s vůní skořice od švédské autorky Ruth Kvarnström-Jonesové. Kniha slibuje příběh na motivy Romea a Julie, takže očekávám příběh velké lásky, s menší aktualizací prostředí, a to Švédska.


Moderní příběh Romea a Julie v kulisách půvabného švédského městečka

Lovisa Lindegrenová žije v Londýně svůj sen – dokud během jediného týdne nepřijde o práci i o snoubence. Zcela na dně se vrací do rodného Švédska, do malebného městečka Halleholm, kde zdědila po svých prarodičích bývalé pekařství na náměstí. Protože
v Londýně nasbírala zkušenosti coby pekařka, rozhodne se, že se pokusí rodinný podnik znovu otevřít. Její nadšení ovšem netrvá dlouho.

Kromě domu totiž Lovisa zdědila i hořké nepřátelství mezi dvěma větvemi rodiny, Lindegrenovými a Halleholmovými. Místní magnát Reuben Halleholm ji nejen od dětství nenávidí, ale teď se ji pomocí intrik snaží přimět, aby v podnikání neuspěla a dům mu prodala.

Zvládne Lovisa i tak pokračovat v rodinné tradici? A jak se rozhodne ve své nejtěžší volbě: může někoho se jménem Halleholm vpustit do svého srdce, nebo má zůstat věrná odkazu milované babičky, které kdysi Halleholmovi nesmírně ublížili?

 

 

Jedna kniha mi přišla díky Megaknihám, a to Tyran od autorky T. M. Frazier. Jedná se o druhý díl ze série, první kniha King vyšla před dvěma lety a i přes poměrně velké množství vulgarismů se mi líbila, navíc skončila neskutečně otevřeně... takže vzpomenout si a začíst se do Tyrana bude oříšek. 


King
Ještě zuřivější. Ještě vášnivější. A ještě odhodlanější.

Poté, co ho senátor zradil, se snaží za každou cenu získat Doe zpátky. Nejprve se však musí vypořádat s Elim, drogovým dealerem, který se mu mstí za vraždu Isaaca. I kdyby mu plán vyšel, bude ho Doe stále chtít? I poté, co se ji pokusil vyměnit za svou dceru a
Doe objevila svou totožnost?

Doe byla násilně odvedena ke své rodině, ve které se ale vůbec necítí jako doma. Postupně se však rozpomíná na svoji minulost. Na svůj vztah s otcem. Na svého syna. Na Nikki. Jak je možné, že ji znala ještě dřív, než ztratila paměť? A kdo je ten tajemný Tyran, před kterým ji Nikki varovala?

 

 

Jako poslední je to zmiňovaná kniha vyhraná v soutěži. Popravdě, sama bych si ji nejspíš nekoupila, ale ráda ji vyzkouším, zvlášť poté, kolik rozporuplných reakcí bylo na první díl. Není to nic jiného než kniha Růže od Tiffany Reisz (jak se píše na obálce, "autorky erotických bestsellerů"). Tak uvidíme. 

V den večírku na oslavu Liiny promoce jí její rodiče – bohatí sběratelé umění s přáteli na vysokých místech – darovali nádherný pohár na víno, vzácný artefakt zdobený růžemi. Je to úžasný dárek, na který má zálusk i August Bowman, přítel rodičů a host na večírku. August Lie sdělí, že tento pohár, zvaný Růžový kylix, je ve skutečnosti mnohem víc než jen kus nádobí. Byl používán při chrámových obřadech Erota, řeckého boha lásky, a má moc přivést k životu ty nejintimnější sexuální fantazie. Lia je však vůči mytologii a kouzlům skeptická – koneckonců August je sběratel umění, takže nejspíš prostě jen chce ten vzácný kousek pro sebe.

Zanedlouho se však dívka ze zvědavosti z Růžového kylixu napije. Náhle se ocitá v erotickém mýtu tak živém, že jí připadá jako skutečnost – jako kdyby prožívala tu nejsmyslnější fantazii přímo s Augustem.

Jakmile si Lia uvědomí skutečnou moc této staré a nebezpečné relikvie, nechce se jí jen tak vzdát, přestože August trvá na tom, že je bezpečná pouze u něj. Je dokonce ochoten zaplatit skutečnou hodnotu poháru, ale Lia přemýšlí o jiném obchodu. O takovém, při němž se jejich osudy propletou mnohem víc, než by si vůbec kdy troufli pomyslet.

 

 

Když už jsem u toho "novinkování", rovnou se zmíním o dvojici nových knih, které mi přišly v těchto dnech. Patří už do novinek za březen, ale co? Opět jsou ze zmiňovaného Nakladatelského domu Grada

První je velmi očekávaná kniha, která slibuje kouzelnou romaci a pohádku pro dospělé. Navíc ta nádherná obálka. Není to nic jiného, než Víno & Čáry od autorky Luanne G. Smithové.


Zaklít čarodějku se nevyplácí…

Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a s
naží se řídit vědou a rozumem.

Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?

 

 

Druhá kniha patří do skupiny seberozvojové literatury, na kterou moc nejsem a nečtu ji. V tomhle případě jsem ale udělala výjimku, protože podle názvu i popisu v anotaci působí jako kniha, která se mi bude hodit a doufám, že mi i pomůže. Můžete mít všechno, jen ne vše najednou s podtitulem Průvodce pro ženy, jak bez stresu dosáhnout vysněných cílů od autorky Romi Neustadt.


My ženy trpíme nebezpečným a někdy ubíjejícím neduhem, který se nazývá nereálná očekávání. Chodíme po světě s představou, jaké bychom měly být, čeho bychom měly dosáhnout a jak bychom při tom měly vypadat.
Měly bychom vychovat hodné a chytré děti, na které budeme pyšné. Budovat skvělou kariéru.
Neustále rozvíjet partnersk
ý vztah plný vášně a podpory. Mít pevná přátelství, být aktivní a pozitivní. Když je třeba, napéct muffiny pro celou školku. Pečovat o domácnost, mít domov jako ze škatulky a ještě u toho skvěle vypadat.
Tuto epidemii pomáháme šířit tím, že se každá z nás pokouší předstírat, jak je všechno v pořádku. Jsme vystresované a nevyspalé. Máme pocit, že nic nezvládáme. Neděláme to, co bychom opravdu chtěly. A jsme unavené. Zatraceně unavené.
Snažíme se mít všechno, ale jdeme na to úplně špatně. Lidé si totiž pletou, co to znamená „mít všechno“ a „dělat všechno“. Ani vy, ani já rozhodně nedokážeme zvládnout všechno samy. A o tom je tato kniha.
Chci, abyste přišly na to, co ve svém životě opravdu chcete, co vám dělá radost, co vás naplňuje a uklidňuje. Abyste se po přečtení knihy dokázaly zaměřit na to, co je pro vás opravdu důležité, a dát stranou vše, co není v souladu s vašimi sny a přáními. Uvědomíte si svou hodnotu a přijmete ji, což ovlivní i to, jak budete trávit svůj čas. Vytvoříte si návyky, jež ochrání váš čas i energii. Naučíte se říkat ne věcem, na kterých nezáleží a soustředit se jen na to důležité.
Ve všech oblastech svého života budete samy sebou. Naučíte se odložit strach, který vám brání rozvinout naplno svůj potenciál. A budete k sobě mnohem shovívavější, protože si to zasloužíte, stejně jako si zasloužíte mít všechno.

Tato kniha je určena pro každou ženu, která má sny a chce žít naplněný, šťastný život. Takže jednoduše pro nás všechny.

 

 
 

Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

8 komentářů:

  1. chystám se na knihu Ticho mezi námi :) hodně mě zaujala :) měla jsem v plánu si ji přečíst za březen, ale momentální situace mi to neumožňuje... tak snad v dubnu se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě taky zaujala, tak doufám, že nakonec nezklame. :)

      Vymazat
  2. Tiny Pretty Things jsem četla a byla jsem překvapená, jak moc mě to bavilo. Seriál už jsem také stihla zkouknout, ale to není ono.
    Jinak pěkné přírůstky a přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Doufám, že bude. :)
      Už jsem slyšela, že seriál není nic moc... Já si každopádně napřed přečtu knihu a pak se uvidí. :)

      Vymazat
  3. O prvej knihe som už počula, ale až tak ma neláka. Naopak, hoci erotické romány čítavam zriedkavo, od Tiffany Reisz som čítala Sirénu a Anjela a tie boli výborne vymyslené aj napísané, tak dúfam, že aj táto kniha je na podobnej úrovni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já erotické romány nevyhledávám čast, tak doufejm, že tenhle bude tak dobrý, jak říkáš. :)

      Vymazat
  4. Pěkné přírůstky - máme společnou knihu: Ticho mezi námi :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.