Recenze: Národní opruzení

Autor: Karolína Zoe Meixnerová

Název originálu: Národní opruzení

Počet stran: 176

Série: Národní opruzení

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: 2023

Rok vydání v ČR: CooBoo

 

Oficiální anotace:

Fiktivní detektivka s romantickou zápletkou postavená na historických událostech českého národního obrození. Jak přesně probíhalo národní obrození? To netuším! Ale představuji si ho jako Národní opruzení – smyšlený příběh, kdy Neruda byl ještě kluk, Světlá neměla zábrany, Němcová toužila po lásce a Havlíčkova drzost hýbala dobou.

Moje hodnocení:

Kniha Národní opruzení byla původně jen podcastem, který jsem nadšeně poslouchala. Kniha je v podstatě propracovanější verzí původního příběhu, více zaměřená na přízrak Malé Strany.

Sledujeme mladé osobnosti české historie literatury, obrozence a vlastence. Jedná se o smyšlený příběh o nich samotných, jejich osudech a pátráních, ale také láskách a nenávisti, kterou mezi sebou mají. V podstatě se dá říct, že jde o pohled na známé velikány jinou optikou a s trochou přikrášlení. 

Největší prostor je věnován malému Janu Nerudovi a jeho přátelství se sestrami Johanou a Žofií Rottovými (= později Karolína Světlá a Sofie Podlipská) a jejich staršímu příteli a mentorovi K. H. Borovském, tehdy začínajícímu žurnalistovi. Tato nesourodá čtveřice společně pátrá po vrahovi lehkých žen z Malé Strany. Při svém pátrání narážejí na další známé osobnosti i na některé velmi zajímavé informace. Vedlejší linií tvoří příběh Boženy Němcové s její rodinou a manželem. Zároveň se nelze nezmínit o jejích některých milostných vzplanutích. Zajímavý je také krátký popis jejího pobytu na Domažlicku. 

Zmiňovány jsou i další velké osobnosti jako je J. K. Tyl a jeho soužití se dvěma ženami, J. Jungmann, F. Palacký a celá řada dalších osobností dané doby. V souvislosti s nimi jsou samozřejmě zmiňována témata vlastenectví, boje za zrovnoprávnění češtiny, boje s rakouskými úřady, ale i práce v novinách. Samozřejmě ne všechno stoprocentně odpovídá skutečnosti. Objevuje se také řada smyšlenek, ale historická věrnost není důvod, proč někdo tuto knihu vyhledá. Svůj úkol, tedy pohled na národní obrození a přiblížení osobností doby, plní podle mého skvěle. 

Kniha je rozdělena na kapitoly s názvem a souvisejícím obrázkem, což se v současných knihách zas tak často nevidí. V tomhle případě je to opravdu hezky zpracované. Každá kapitola je zaměřená určitým směrem, takže to nutně nemusí být příběh po sobě logicky jdoucí, ale hlavní k hlavní myšlence přízraku se vracíme

Díky tomu, že jsem poslouchala podcast, jsem měla kolikrát pocit, že úplně slyším hlas autorky

Celkově bych knihu shrnula jako milou oddechovku a jednohubku, která se dobře a rychle čte. Škoda jen, že konec byl tak rychle ukončen. Trocha stran navíc a podrobnější závěrečné vysvětlení, by podle mého stálo za to. Přiznávám, že pro mě měla větší kouzlo i smysl kniha Průvodce literární hysterií, která byla zajímavější. Ale i tuto jsem si ráda přečetla. 

Obálka knihy je pěkná a při bližším prozkoumání obsahuje víc, než se na první pohled zdálo. 



1 komentář:

Děkuji za každý váš komentář.