Recenze: Potkáme se v Praze

Autor: Julie Caplinová

Název originálu: Meet Me in Prague

Počet stran: 32

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #10,5

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Letět z Londýna přes půl Evropy na první rande se může zdát jako šílený nápad, ale Alice se rozhodla to risknout. Vždyť co může být romantičtějšího než procházka po Pražském hradě s hrnkem svařeného vína v ruce? 

Moje hodnocení:

Potkáme se v Praze je velmi krátká jen několikastránková povídka z pera výborné autorky Julie Caplinové a řadí se mezi knihy ze série Romantické útěky, která je celá naprosto skvělá. 

V tomto případě je specifická lokalita, kde se příběh odehrává. Jedná se totiž o předvánoční Prahu. Číst tak o více či méně známých (ale našich) místech je úplně jiný zážitek, než obvykle. Během několika málo stran dokázala autorka vykreslit kouzlo Prahy. Popsala několikero památek a historických míst, dokonce stihla zmínit i některá jídla a pití. Zároveň nastínila i charaktery postav, který si čtenář může dále domyslet. Nechybí ani drobný příběh se zápletkou. Na tak malý počet stran je to úctyhodný výkon.  

Hlavní postavou je Alice, který přijíždí do Prahy na víkendový pobyt za svým téměř přítelem resp. známým člověkem, se kterým si dlouho píše, volá a na dálku pracuje z Londýna. Tento víkend je konečně možnost, jak se oficiálně poznat. Oba spolu chtějí strávit víkend, jak se ale ukáže, každý úplně jiným způsobem.  

Sympatický muž, za kterým Alice přijíždí je Marek. Podle fotky fešák, sympatický spolupracovník a partner na dopisování. V reálném životě je to ale naprostý blbec, a to se dá snadno poznat na první pohled podle jeho chování. Neváží si své návštěvy, dělá ze sebe něco víc a opovrhuje turisty, kteří prohlížejí pražské památky. Na první pohled je jasné, a brzy to dojde i Alice, že ji chce dostat hlavně do postele a užít si. Nakonec ani to nedopadne, protože je tak moc zaneprázdněný, že si na ni neudělá čas. 

Naštěstí je tu ještě jeden muž, Jake, kterého Alice náhodně potká v letadle, jako svého zachránce a následně znovu v ulicích. Velká náhoda, která se ukáže jako osudové setkání. Jake je totiž pravým opakem Marka. Sympatický, ochotný, sečtělý, se stejnými zájmy jako Alice. Navíc je oba k sobě táhne nějaká vyšší síla. 

Jak už jsem zmiňovala, autorka na pár stranách rozehrála zajímavý příběh. Upřímně bych klidně brala, aby byl více rozpracovaný a vznikla z něho celá kniha. Velmi dobře by to šlo a určitě bych si to užila. I tak je to ale milé čtení. 

Obálka knížečky je krásná. Opět je to stejný styl jako Romantické útěky a na první pohled nadchne a láká ke čtení. 



1 komentář:

Děkuji za každý váš komentář.