Recenze: Ostře sledované vlaky


Autor: Bohumil Hrabal

Název originálu: Ostře sledované vlaky

Počet stran: 80

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Mladá fronta

Rok vydání v ČR: 2009


Oficiální anotace:
Novela o milostných nesnázích mladého železničáře a jeho boji proti okupantům se odehrává na malé železniční stanici na konci druhé světové války.

Moje hodnocení:

Kniha odehrávající se na konci druhé světové války na malé železniční stanici, kde život plyne klidným tempem válka neválka.

Hlavní postava Miloš Hrma, mladík pracující na železniční stanici, vypráví svůj životní příběh, a to velmi zvláštním způsobem. Z minulosti přeskakuje do současnosti a naopak a vše popisuje s jistým dá se řícz dětským pohledem na svět. Vypráví o své rodině, čím kdo byl a jak se díky pradědečkovi a dědečkovi cítí jako vyvrhel ve vlastním městě. Hned na začátku knihy se dozvídáme o jeho neúspěšném pokusu o sebevraždu, za který se rozhodně nestydí a kdekomu ho na potkání vypráví. Nejen jeho pohled na svět, ale i jeho chování je dětštější než by se na jeho věk slušelo. Na konci knihy ale prokáže velkou statečnost a odhodlání, když do jednoho z ostře sledovaných vlaků vhodí výbušninu. Otázkou je jak moc věděl, co přesně dělá.

Mimo jiné se v knize řeší aféra výpravčího Hubičky s telegrafistkou Zdeničkou Svatou. Která otřásla společností. V přednostově pracovně jí natiskla na pozadí všechna staniční razítka.

Celou knihu provází hrabalovský styl opravdu dlouhých souvětí, což musí být jistě těžké na napsání, ale nečte se zrovna dvakrát dobře. Jedná se o velmi krátkou novelu, kde je na můj vkus řešeno spoustu zbytečností, odvádějících od skutečného příběhu, na který už nezbývá čas. Autor těmito odchylkami a vsuvkami, chtěl jistě něco vyjádřit. Bohužel mě to při čtení spíše rušilo.

Za zmínku stojí dojemný konec knihy, kde ubohý Miloš po odbojářském činu končí spolu s jedním německým vojákem v příkopu, kde oba čekají na svůj smutný konec.

Obálka knihy je nic neříkající a nepříliš hezká.

Vážně nerada hodnotím knihy tak málo hvězdičkami, zvlášť když se jedná o důležitou obdivovanou českou knihu od autora takového formátu, jako je Hrabal. Bohužel ať jsem se snažila sebevíc, kniha mě nechytla, nebavila a bylo by to nefér vůči ostatním knihám, které jsem četla, kdybych ji hodnotila lépe. 

10 komentářů:

  1. O knize jsem nikdy neslyšela docela mě dostalo, že jsi jí ohodnotila jenom 2 hvězdami, to se mi nikdy nestalo, abych knihu ohodnotila tak nízkým počtem. Přitom si recenzi napsala moc hezky fakt se mi líbala. Ale soudě i podle tvého hodnocení bych jí nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také nikdy nehodnotila takhle nízko, ale tohle mě prostě vyloženě nebavilo. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem se chystala číst před maturitou a nakonec místo ní vybrala jinou. Jak vidím, o nic jsem asi nepřišla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ne, myslím, že jsi opravdu o nic nepřišla. :))

      Vymazat
  3. Super recenze, mám ráda i ty negativní! :-) Knihu jsem nečetla, ale mám v plánu. Táta Hrabala miloval. :-) Já viděla film a ten se mi líbil neskutečně, takže knížce dám šanci určitě a jsem zvědavá, jestli mně se bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já znám také spoustu lidí, kteří Hrabala milují. Bohužel mě vyloženě nesedl. :) Tak schválně, jak se nakonec bude kniha líbit tobě. :)

      Vymazat
  4. Ostře sledované vlaky patří k mým ostudným restům, určitě je chci přečíst, i když slýchám rozporuplné názory. Zatím doufám, že mi Hrabal sedne, uvidím. Recenzi jsi sepsala moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, je to autor kterého člověk buď miluje nebo nenávidí. :))

      Vymazat
  5. Kdysi jsem viděla film, ale ke knize jsem se ještě bohužel nedostala :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.